Na današnji dan

Pobjedom Amerikanaca završila šestomjesečna Bitka za Guadalcanal – 1943.

Zbog velikog broja potopljenih brodova i srušenih zrakoplovato  područje je nazvano tjesnac sa željeznim dnom.

Nakon teških šestomjesečnih borbi pobjedom američkih snaga nad Japancima 9. veljače 1943. godine završila je Bitka za Guadalcanal koja se vodila na i oko spomenutog otoka. Bila je to prva velika ofenziva savezničkih snaga (uglavnom američkih) nad Japanskim Carstvom te najveća pomorska pobjeda tijekom Drugog svjetskog rata.

Guadalcanal je najveći u skupini Solomonskih otoka, a nalazi se u zapadnom dijelu Tihog oceana. Otok su u proljeće 1942. godine zauzeli Japanci te na njemu izgradili bazu za napad na Australiju. Američke trupe na otok se iskrcavaju 7. kolovoza 1942. u sklopu Operacije Wachtower. Cilj iskrcavanja bilo je područje japanske zrakoplovne baze Lunga Point, najzapadnijeg zračnog uporišta za podršku pomorskim operacijama i ugrožavanje opskrbnih putova između SAD-a i Australije, a u dosegu ove baze bila je i Nova Gvineja. Aerodrom je zauzet već sljedećeg dana, no idućih su mjeseci za njega vođene žestoke borbe, jer su Japanci pokrenuli žestok protuudar. Sljedećih mjeseci borbe su se proširile cijelim otokom, ali i okolnim morem te u zraku. Napori Amerikanaca da osvoje, a Japanaca da zadrže Guadalcanal zahtijevali su brojna pojačanja u ljudstvu kao i njihovu opskrbu, što su protivnici pokušavali onemogućiti jedni drugima. Rezultat je bio veliki broj potopljenih brodova i srušenih zrakoplova obiju zaraćenih strana tijekom više bitaka, što je ovom području donijelo žalosno ime tjesnac sa željeznim dnom.

Među veće pomorske i zračne bitke na širem području Guadalcanala, odnosno Solomonskih otoka, ubrajaju se bitke kraj otoka Savo i Istočnih Solomona u kolovozu te kraj rta Esperance i otoka Santa Cruz u listopadu 1942. U odlučujućoj bitki od 12. do 15. studenoga 1942., koja se vodila na moru kraj Guadalcanala, u pokušaju Japanaca da izbace Amerikance s otoka, obje su strane pretrpjele velike gubitke u brodovima (Amerikanci više od Japanaca), ali su strategijski uspjeh postigli Amerikanci. Na kraju Japanci u veljači definitivno napuštaju područje Guadalcanala, što je označilo prekretnicu u njihovu širenju na Tihom oceanu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari