Na današnji dan

Pobjednički ulazak Napoleona u osvojeni Beč (1805.)

Francuski car Napoleon Bonaparte ušao je pobjednički u Beč, koji su Francuzi osvojili dan ranije, 14. studenog 1805. godine. Radilo se o Ratu Treće koalicije, kad je Napoleon uspješno savladao protivničke europske sile koje su se udružile protiv njega.

Prethodnog mjeseca Napoleon je vrhunskim strateškim manevrom uz vrlo male gubitke zarobio golemu austrijsku vojku kod Ulma, a zatim je prodro u Austriju. Njegove su vojne snage prodirale uglavnom kroz dolinu Dunava, a ostvarile su niz pobjeda nad protivničkom vojskom (primjerice, kod Amstettena i Dürnsteina). Francuske su trupe već 13. studenog ušle u Beč, a sljedećeg dana pristigao je i Napoleon Bonaparte, koji je za svoje boravište odabrao znameniti carski dvorac Schönbrunn. Bila je to prikladna rezidencija za osvajača koji se prethodne godine bio proglasio carem Francuza, a samo oko pola godine prije ulaska u Beč dao se okruniti i za kralja Italije. Napoleon je, dakle, tijekom svog boravka u Schönbrunnu nosio i carsku i kraljevsku titulu, upravo kao i habsburški vlasnici tog dvorca, koji su bili carevi Svetog Rimskog Carstva (kasnije Austrije) i kraljevi Ugarske, Češke, Hrvatske te još niza zemalja.

Napoleon se u Schönbrunnu prilično dugo zadržao, sve do kraja prosinca 1805. godine, a u međuvremenu je pobijedio udružene ruske i austrijske snage u velikoj Bitki kod Austerlitza. Austrijski car Franjo I. vratio se u Beč tek sredinom siječnja 1806. godine, nakon što je utanačen mir s Napoleonom.


Komentari