Na današnji dan

Pobjeda nad Francuzima kod Nila

britanska pobjeda značila je da Napoleon mora prekinuti osvajanja Bliskog istoka

Nelson je nakon pobjede sam izjavio kad je gledao poražene Francuze: “Pobjeda nije dovoljno snažna riječ za ovakvu scenu.“ Mnogi smatraju da je to zapravo najvažnija pomorska bitka u povijesti, značajnija čak i od Nelsonove pobjede kod Trafalgara. Tada mladi general Napoleon Bonaparte isplovio je dva i pol mjeseca ranije iz Francuske za Egipat u odvažnoj misiji osvajanja sjeverne Afrike, Palestine i puta prema Indiji. Francuska flota bila je ogromna: 40 000 vojnika i 10 000 mornara ukrcalo se na više od 400 brodova. Sam Napoleon plovio je na glavnom admiralskom brodu flote – moćnom Orientu sa 118 topova i 5100 tona istisnine. Taj brod pripadao je najvećoj klasi jedrenjaka ikada izgrađenoj do tada (ne računajući španjolski superbrod Santisima Trinidad). Britanski admiral Nelson krenuo je u potjeru za francuskom flotom želeći uhvatiti Napoleona. Bio mu je za petama, ali Napoleon se ipak s armijom uspio iskrcati u Egiptu i osvojiti tu zemlju. Francuska flota, međutim, usidrila se u zaljevu Abukir pokraj Aleksandrije. Kad je Nelsonova flota došla, gotovo je odmah napala francuske brodove. Snage dviju flota bile su otprilike izjednačene.

Francuskom je flotom zapovijedao viceadmiral François-Paul Brueys d’Aigalliers smješten na spomenutom zapovjednom brodu flote – Orientu. Britanci su silovito napali. Nelson je bio na admiralskom brodu HMS Vanguard, tri puta lakšem od Orienta i sa samo 74 topa. Britanski brod HMS Bellerophon (na čijoj će se palubi Napoleon konačno predati Britancima 18 godina kasnije) izvršio je napad na Orient izloživši se paljbi njegovih brojnih topova (118). Francuski admiral pogođen je i skoro prepolovljen jednom britanskom topovskom kuglom. Umro je od posljedica. Na Orientu je iznenada izbila vatra koja se proširila na spremište s barutom. Ogromni je brod eksplodirao, ubivši svog kapetana Casabiancu i njegova 12-godišnjeg sina. Francuzi su bili do nogu poraženi, s između 3000 i 5000 žrtava. Britanaca je, naprotiv, poginulo 218.

Nelson je također teško ranjen u bitki. Pogodila ga je francuska kugla u glavu, blizu čela, pa je morao biti operiran. Već je prije bio izgubio jednu ruku i jedno oko u bitkama. Kao nagradu za pobjedu Nelson je proglašen britanskim lordom. Bio je to kraj rata protiv Zulua koji je trajao još od siječnja te godine. Tijekom tog rata dogodilo se nekoliko izrazito krvavih bitaka koje su postale svjetski poznate, naročito putem ekranizacije u filmovima. Npr. britanski film „Zulu“ iz 1964. godine s Michaelom Caineom prikazivao je poznatu Bitku kod Rorkeova prijelaza gdje se šačica britanskih vojnika suprotstavila golemoj sili od nekoliko tisuća Zulu-ratnika. Nadalje, film „Zora Zulua“ (engl. Zulu Dawn) iz 1979. godine s Peterom O’Tooleom i Burtom Lancasterom prikazivao je krvavu Bitku kod Isandlwane iz početne faze rata.

Britanci su nanijeli Zuluima konačan udarac. Prodrli su sve do Ulundija, glavnog grada Zulua, koji je bio prijestolnica kralja Cetshwaya. Britanske vojne snage predvodio je general lord Chelmsford (glumio ga je Peter O’Toole u spomenutom filmu „Zora Zulua“). Britanci su tehnološki bili mnogo bolje naoružani od Zulua jer su posjedovali Gatling-strojnice i topove. Britanci su napravili kreativnu napadačku formaciju kad su se približavali glavnoj vojsci Zulua. Naime, britanski pješaci naoružani puškama formirali su velik četverokut s rupom u sredini, poput pokretnog logora. U sredini su bila kola s rezervnom municijom, a na ključnim mjestima na rubu četverokuta bili su topovi i strojnice. Kad su Zului pokušavali jurišom napasti takvu formaciju, zasipala ih je vatra iz pušaka i strojnica, a britanski su topovi ispaljivali rasprskavajuće hice koji su osobito bili razorni za živu silu. Budući da je Zuluima glavno naoružanje bilo specifično kratko koplje, nisu se uspjeli ni dovoljno približiti britanskoj formaciji prije nego što su bili ubijeni. General lord Chelmsford pobijedio je, a zatim je naredio da se kraljevski glavni grad Zulua spali. Kralj Cetshwayo pobjegao je, no Britanci su ga već iste godine uhvatili i zarobili.

Komentari