Na današnji dan

Pobjeda Fridrika Velikog nad dvostruko brojnijim neprijateljem (1757.)

Petog studenog 1757. dogodila se Bitka kod Rossbacha, koja je predstavljala jednu od najsjajnijih pobjeda pruskog kralja Fridrika Velikog u Sedmogodišnjem ratu. Mjesto Rossbach, kod kojeg se dogodila bitka, nalazi se u Saskoj, 30-ak kilomatara od grada Leipziga.

Bitku kod Rossbacha uzima se za primjer uspješnog manevriranja, u kojem je kralj Fridrik Veliki uspio brzim pomicanjima trupa poraziti neprijatelje uz vrlo male osobne gubitke (gubici naneseni naprijatelji bili su višestruko veći). Taj je podatak još impresivniji s obzirom da su Fridrikovi protivnici na početku bitke raspolagali gotovo dvostruko brojnijim snagama.

Protivnici kralja Fridrika Velikog bili su Habsburgovci i Francuzi, pri čemu je habsburškim snagama zapovijedao princ Joseph Maria Frederick Wilhelm von Sachsen-Hildburghausen. On je za hrvatsku povijest zanimljiv jer je svojedobno bio zapovjednik na području vojne krajine, u kojoj je izvršio znatne reforme. Premda se na bojnom polju nije toliko proslavio, smatralo ga se u načelu dobrim vojnim organizatorom i reformatorom. Francuski vojni zapovjednik u Bitki kod Rossbacha bio je Charles de Rohan, nositelj titule princa od Soubisea (i princ von Sachsen-Hildburghausen i princ od Soubisea postali su maršalima).

Komentari