Na današnji dan

Po kome se zove slavna Buckinghamska palača? – 1721.

Vojvoda od Buckinghama sagradio je kuću od koje je nastala današnja Buckinghamska palača.

Dana 24. veljače 1721. godine umro je znameniti vojvoda od Buckinghama po kojem je naziv dobila slavna Buckinghamska palača u Londonu – rezidencija britanskih kraljeva i kraljica. Zašto se britanska kraljevska palača zove po jednom aristokratu? Razlog je u tome što je upravo spomenuti vojvoda od Buckinghama na tom zemljištu sagradio izvornu kuću koja je postala jezgra današnje kraljevske palače. U kraljevski su posjed to zemljište i kuća došli tek 1761. godine, tj. čak 40 godina nakon vojvodine smrti.

Rođeno ime vojvode od Buckinghama bilo je John Sheffield i bio je iz ugledne aristokratske obitelji. Otac mu je imao titulu Earla (engleski ekvivalent grofa), a umro je kad je mladom Johnu bilo samo 10 godina. John je tada naslijedio očevu titulu, a kasniji su ga britanski kraljevi nagradili još višim titulama. Tako je u dobi od 46 godina postao markiz od Normanbyja, a 9 godina kasnije vojvoda od Buckinghama. Naime, vojvodska je titula najviša u Velikoj Britaniji, pa od tada na dalje on nije imao kamo više napredovati.

Oko 1705. godine vojvoda od Buckinghama sagradio je kuću od koje je nastala današnja Buckinghamska palača. Kuća je imala tri etaže i dva niža pokrajnja krila za poslugu. Arhitekt koji je projektirao kuću zvao se William Winde. Vojvodi od Buckinghama ta je kuća služila kao londonska rezidencija. Vojvoda je umro 1721. godine, a njegovi nasljednici prodali su kuću kasnije kralju Georgeu III. i to za 21.000 funti (u to vrijeme prilično velika svota).

Kralj je kuću zapravo kupio kao sporednu rezidenciju i koristila ju je većinom njegova supruga kraljica. Tek je kraljica Viktorija 1837. godine počela koristiti Buckinghamsku palaču, u međuvremenu znatno dograđenu, kao svoje glavno mjesto stanovanja.


Komentari