Na današnji dan

Po kome nose ime poznati MiG zrakoplovi? – 1970.

Mikojan i njegov kolega Gurjevič osnovali su dizajnerski biro, koji je dobio oznaku MiG, po inicijalima njihovih prezimena. 

Poznati sovjetski, a kasnije i ruski zrakoplovi tipa MiG ime nose po konstruktorima Mikojanu i Gurjeviču, koji su vodili dizajnerski biro za projektiranje ratnih aviona. Biro se isprva zvao Mikojan i Gurjević (kratica MiG), no 9. prosinca 1970. godine preimenovan je u jednostavnije ime Mikojan. Ipak, zrakoplovi su i dalje nastavili nositi oznaku MiG, jer je ona postala prepoznatljiva u svijetu.

Artem Mikojan, o kojem je riječ, bio je zapravo Armenac po narodnosti, a otac mu je bio izrađivač tepiha. Artem je stekao tehničko obrazovanje, a zanimljivo je da mu je stariji brat – Anastas Mikojan – bio jedan od ranih boljševika i Staljinovih suradnika. Kad su boljševici došli na vlast u Rusiji, brat Anastas postao je jedan od najviše pozicioniranih ljudi u sovjetskom režimu (bio je čak i predsjednik Prezidija Vrhovnog Sovjeta).

Artem je zajedno s Mihailom Gurjevičem 1939. osnovao spomenuti dizajnerski biro MiG. Prvi avion bio im je propelerski lovac MiG-1, koji nije bio naročito uspješan. Prvi pravi uspjeh doživjeli su Mikojan i Gurjevič tek s mlaznim avionima. Njihov mlazni lovac MiG-15 bio je izvanredno uspješan i do danas je ostao najmasovnije proizvođeni mlazni avion svih vremena. Poznati MiG-ovi 21 iz 1950-ih godina još se i danas koriste u svijetu pa i u Republici Hrvatskoj.


Artem Mikojan preminuo je upravo na današnji dan 1970. godine. Kompanija Mikojan nastavila je živjeti i nakon njega, a postoji i danas. Suvremeni je proizvod te kompanije lovac MiG-35.

Komentari