Na današnji dan

Po kome je Sveučilište Yale dobilo ime? – 1721.

Elihu Yale bio je visokopozicionirani namještenik moćne Britanske istočnoindijske kompanije. Ta korporacija bila je jedna od najvećih kompanija u čitavoj svjetskoj povijesti, do te mjere da je imala i vlastitu vojsku, novac i kolonije.

Elihu Yale, čovjek po kojem je ime dobilo poznato Sveučilište Yale, umro je 8. srpnja 1721. godine. Zanimljivo je da je umro u Londonu, a ne na području Sjeverne Amerike, gdje se to sveučilište nalazi. Dapače, Elihu Yale većinu je života proveo izvan teritorija današnjeg SAD-a, premda je rođen u Bostonu (u blizini kojega je, paradoksalno, smješteno konkurentsko Sveučilište Harvard). U vrijeme Elihua Yalea, SAD još nije bio samostalna država, nego skup britanskih kolonija pa je sukladno tome i on bio britanski državljanin.

Elihu Yale postao je visokopozicionirani namještenik moćne Britanske istočnoindijske kompanije (engl. East India Company – EIC). Ta korporacija bila je jedna od najvećih kompanija u čitavoj svjetskoj povijesti, do te mjere da je imala i vlastitu vojsku, novac i kolonije. Elihu Yale bio je u ime te kompanije guverner Madrasa – važnog grada u Indiji. Izgleda da je profitirao putem tajnih ugovora s lokalnim trgovcima u Madrasu pa je nagomilao veliko osobno bogatstvo, suprotno službenim načelima kompanije. Kasnije je optužen za nezakonito poslovanje pa je smijenjen. Otišao je u London i ondje počeo trošiti svoje veliko bogatstvo nagomilano u Indiji.

Godine 1718., kad je Elihu Yale već bio nadomak 70-ih godina svog života, kontaktirali su ga iz jedne malene obrazovne ustanove smještene u američkoj koloniji Connecticut i zamolili za pomoć u obliku donacije. Elihu Yale donirao im je robe u vrijednosti od oko 800 britanskih funti, što je u to doba bila znatna svota. Njemu u čast, prozvali su tu ustanovu Yale College. Slično je i Sveučilište Harvard dobilo ime po Johnu Harvardu, koji je dao nekoliko stotina britanskih funti i svoju knjižnicu tom sveučilištu. Danas se te svote čine malenima s obzirom koliko su imena sveučilišta Yale i Harvard poznata u svijetu.


Komentari