Na današnji dan

Po kome je nazvan mazohizam? (1836.)

Većina ljudi danas iz opće kulture zna da je pojam sadizam dobio naziv po markizu de Sadeu, no tek manjina zna po kome je ime dobio mazohizam. Naime, mazohizam je nazvan po Leopoldu von Sacher-Masochu, koji je rođen 27. siječnja 1836. godine. Rodio se na području austrijskog carstva, točnije u gradu Lembergu (današnjem Lavovu tj. L’vivu u Ukrajini). Sacher-Masoch imao je titulu viteza (njem. Ritter) i plemićki pridjevak von, tako da mu je puno ime s titulom bilo Leopold Ritter von Sacher-Masoch.

U dobi od 33 godine Sacher-Masoch napisao je svoje vjerojatno najpoznatije djelo: Venera u krznu. Riječ je o noveli u kojoj se govori o muškarcu koji postaje seksualni rob žene imenom Wanda von Dunajew. Po njegovoj želji, ona ga ponižava na sve okrutnije načine, a zatim regrutira čak i tri afričke žene koje dominiraju nad njim. Postoji teorija da je Sacher-Masoch kroz tu priču izrazio vlastite fantazije i fetiše. Navodno je volio dominantne žene obučene u krzno.

Sacher-Masoch i u stvarnom je životu pokušavao ostvariti svoje fantazije. Tako je 1869. navodno s barunicom Fanny Pistor potpisao ugovor kojim postaje njen rob na šest mjeseci, a zauzvrat ona mora što češće nositi krzno.

Komentari