Na današnji dan

Po kome je dobio ime grad Baltimore? (1729.)

Dana 30. srpnja službeno je osnovan američki grad Baltimore. Zanimljivo je da je ime dobio po katoličkom lordu Baltimoreu, vlasniku tamošnje kolonije Maryland (Baltimore se i danas nalazi u američkoj saveznoj državi Maryland).

Lord Baltimore rođen je pod imenom Cecilius Calvert, a titulu lorda Baltimorea naslijedio je od svog oca. Inače, ta titula nazvana je po posjedu i dvorcu Baltimore u grofoviji Longford u Irskoj.

Cecilius Calvert, tj. lord Baltimore, želio je u Sjevernoj Americi osnovati koloniju namijenjenu doseljavanju katolika. I doista, lord Baltimore dobio je od britanskog kralja Charlesa I., koji je bio prilično naklonjen katolicima, dozvolu za osnivanje kolonije. Ona je nazvana Maryland (ili po Blaženoj Djevici Mariji koju katolici osobito štuju, ili po kraljevoj supruzi Henrietti Mariji od Francuske).

Lord Baltimore bio je prvi vlasnik kolonije Maryland. Danas se može činiti čudnim da je privatna osoba mogla biti vlasnik nečega što je danas čitava jedna američka savezna država, no to nekada nije bilo neobično. Primjerice, Pennsylvanija je bila u vlasništvu kvekera Williama Penna, po kojem je dobila i ime.

U pogledu katoličanstva, zanimljivo je da je Baltimore bio i prvi grad u SAD-u koji je postao sjedište katoličke biskupije. Kasnije je ona uzdignuta u nadbiskupiju i metropoliju, a danas je nadbiskup Baltimorea po redu prvenstva prvi među biskupima i nadbiskupima SAD-a.


Komentari