Na današnji dan

Po kome je nazvana ozloglašena bakterija Escherichia coli? (1911.)

Liječnik i znanstvenik Theodor Escherich, otkrivač poznate bakterije nazvane Escherichia coli, rodio se 27.11.1857. godine. Ta je bakterija sastavni dio zdravog čovjekovog probavnog sustava, dapače, korisna je u probavi. Ipak, neki mutirani oblici Escherichije coli mogu izazvati zdravstvene smetnje kod ljudi, pa je u medijima ta bakterija poznata kao opasna. Osim toga, velika količina Escherichije coli u nekom vodotoku indikator je onečišćenosti te vode izmetom.

Je li Theodoru Escherichu učinjena čast time što je takva zloglasna bakterija nazvana po njemu? Kad ju je otkrio, on ju je nazvao Bacterium coli commune. Međutim, kasnije je otkriveno mnogo novih bakterija, pa rod Bacterium nije bio dovoljan za klasifikaciju. Tako je nakon njegove smrti ta bakterija po njemu nazvana Escherichia coli.

Sličnu čast da se po njima zovu zloglasne bakterije dobili su i drugi znanstvenici. Primjerice, poznata Salmonella zove se po američkom veterinaru Danielu Salmonu. Inače, Theodor Escherich radio je kao pedijatar u nama bliskom Grazu, gdje je organizirao vrlo uspješnu dječju bolnicu. Potkraj života preselio se u Beč, gdje je i umro 1911. godine.


Komentari