Na današnji dan

Portugalci krstili domorodačkog kralja Konga (1491.)

Dana 3. svibnja 1491. kršten je po katoličkom obredu kralj Konga Nkuwu Nzinga. On je vladao područjem koje danas otprilike pokriva sjeverna Angola i južni dio Demokratske Republike Kongo. Za kraljeve te države korištena je i titula manikongo.

Pri krštenju, koje su obavili portugalski svećenici, dobio je manikongo Nkuwu Nzinga ime João. Prelaskom na kršćanstvo on je postao prvi u dugom nizu domorodačkih vladara Konga koji su bili kršćani. Kraljevstvo Kongo došlo je pod protektorat Portugala 1857. godine, a raspušteno je tek 1914. godine. Čak i danas postoje pretendenti na titulu manikonga, koji su nasljednici nekadašnjih kraljeva.

Kraljevstvo Kongo obuhvaćalo je u njegovo vrijeme čak oko 100.000 četvornih kilometara (nešto manje od dvije površine RH). Istovremeno s njime krštena je i njegova supruga, a i pripadnici lokalne aristokracije. Svi su oni dobili kršćanska imena, i to u portugalskoj varijanti (João, Afonso itd).

Kralja Joãoa I. naslijedio je njegov sin Afonso, također katolik, a linija se zatim nastavila dalje (Pedro I., Diogo I., Afonso II., Bernardo I., Henrique I. itd). Posljednji vladajući kralj Konga bio je Manuel III. (do 1914. godine).


Komentari