Na današnji dan

Plemićko podrijetlo i dvorac markiza de Sadea – 1740.

Markiz de Sade osobno je posjedovao dvorac Château de Lacoste u Provansi. Taj se dvorac nalazi u brdovitoj unutrašnjosti Provanse, pedesetak kilometara od poznatog papinskog grada Avignona.

Dana 2. lipnja 1740. godine rođen je u Parizu poznati markiz de Sade. Potjecao je iz jedne od najstarijih francuskih plemićkih obitelji, što je bilo vrlo važno u francuskom društvu u doba prije revolucije. Naime, plemiće se u Francuskoj nije cijenilo po titulama (grof, barun itd.) kao u ostatku Europe, nego prvenstveno po starosti obitelji. Obitelj de Sade posjedovala je plemstvo već u srednjem vijeku, a pojedini njeni pripadnici s prezimenom de Sade spominju se već u 12. stoljeću.

Vrlo je zanimljiva mogućnost da je slavna Laura – žena u koju se zaljubio pjesnik Francesco Petrarca i koja ga je inspirirala za ljubavnu poeziju – bila udana u 14. stoljeću za jednog grofa de Sadea. Po tome bi markiz de Sade bio čak njen potomak (dijeli ih vremensko razdoblje od oko 400 godina).

Obitelj de Sade imala je feudalne posjede većinom u Provansi – pokrajini na jugu Francuske uz obalu Sredozemnog mora. Tijekom stoljeća de Sadeovi su posjedovali nekoliko dvoraca: Château de Mazan, Château de Saumane, Château de Condé itd.

Markiz de Sade osobno je posjedovao dvorac Château de Lacoste u Provansi. Taj se dvorac nalazi u brdovitoj unutrašnjosti Provanse, pedesetak kilometara od poznatog papinskog grada Avignona. Zanimljivo je da je markiz de Sade u tom dvorcu sagradio kazalište koje je moglo primiti čak 120 gledatelja. Godine 2001. taj je dvorac kupio poznati dizajner Pierre Cardin. 


Markiz de Sade poživio je čak 74 godine, tako da je umro 1814. godine.

Komentari