Select your Top Menu from wp menus

13.03.

Planet Uran isprva je imao potpuno drugačije ime (1781.)

Planet Uran isprva je imao potpuno drugačije ime (1781.)

Dana 13. ožujka  1781. otkriven je planet Uran. Važnost tog otkrića bila je u tome što je to bio prvi novi planet pridodan planetima poznatim od davnina (tisućama godina). Naime, planeti od Merkura do Jupitera bili su poznati još i starim Egipćanima i Babiloncima, a vjerojatno i u prapovijesno vrijeme (očigledno je bilo da se kreću po nebu, za razliku od stajaćih zvijezda). Uran je otkrio poznati britanski astronom Sir William Herschel (rođenjem je bio Nijemac, ali se u mladosti preselio u Englesku).

Uz otkriće Urana vezano je niz zanimljivosti. Naime, premda je William Herschel shvatio da nije riječ o zvijezdi, nego o pokretnom tijelu, on je isprva mislio da se radi o kometu. Tek su nešto kasnije znanstvenici zaključili da je to planet (jedan od prvih s tom pretpostavkom bio je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković, Herschelov suvremenik).

Nadalje, kad su Herschelu prepustili čast da dodijeli ime novom planetu on je predložio Georgium Sidus (hrv. Georgeova zvijezda) – u čast tadašnjeg britanskog kralja Georgea (Juraja) III. iz dinastije Hannover. Dakako da se to ljudima izvan Velike Britanije nije svidjelo (naročito Amerikancima koji su se protiv Georgea III. borili u Ratu za nezavisnost). Na kraju je odabrano ime Uran, no neke su britanske institucije sve do 1850. koristile ime Georgium Sidus.

Facebook Comments

Vezani članci