Na današnji dan

Pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja (1493.)

Danom 15. veljače 1493. datirano je pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja, napisano tijekom njegovog prvog putovanja. Navodno ga je Kolumbo napisao tijekom putovanja na karaveli Niña, dok je još bio na povratnom putu prema Europi. Kopije tog pisma ubrzo su tiskane na području Španjolske, a kasnije i u mnogim drugim europskim zemljama. Nedavni izum tiskarskog stroja omogućio je brzo širenje sadržaja tog pisma po Europi.

U tekstu je Kolumbo iznio svoje uvjerenje da je doplovio do skupine otoka u blizini Indije, a da se i Kina morala nalaziti nedaleko od područja koje je otkrio. Lokalne je stanovnike nazivao Indijancima (španj. Indios), a opisao ih je kao divlje, no prilično neopasne ljude.

Bogatstva novootkrivenih krajeva Kolumbo je preuveličao, vjerojatno kako bi privukao pažnju na svoj uspjeh i kako bi dobio sredstva za opremanje sljedeće ekspedicije preko Atlantskog oceana. I doista, već u rujnu iste godine isplovio je na novo putovanje, a njegovi izvještaji o otkriću novih zemalja postali su slavnima u Europi.

Komentari