Na današnji dan

Pismo-bomba za gradonačelnika Beča – 1993.

Helmut Zilk bio je na položaju gradonačelnika Beča od 1984. godine, a pripadao je Austrijskoj socijaldemokratskoj stranci.

Dana 5. prosinca 1993. godine bečki gradonačelnik Helmut Zilk primio je pismo-bombu, pri čijem je otvaranju teško ozlijeđen. Radilo se o terorističkom činu austrijskog državljanina Franza Fuchsa, koji je slična pisma-bombe poslao i drugim javnim osobama u Austriji. Primjerice, pismo-bombu primio je katolički svećenik August Janisch te novinarka i urednica ORF-a Silvana Meixner, pri čemu su oboje također teško ozlijeđeni.

Izgleda da je Franz Fuchs ciljao javne osobe naklonjene strancima (svećenik August Janisch pomagao je izbjeglicama, a Silvana Meixner na televiziji se bavila pitanjima etničkih manjina). Helmut Zilk bio je na položaju gradonačelnika Beča još od 1984. godine, a pripadao je Austrijskoj socijaldemokratskoj stranci (njem. Sozialdemokratische Partei Österreichs – SPÖ). Uslijed eksplozije spomenutog pisma-bombe izgubio je velik dio lijeve ruke. Među pismima bombama koje je poslao Franz Fuchs, a koje su na vrijeme otkrivene i neutralizirane, bile su one poslane Helmutu Schülleru (djelatniku Caritasa), političarkama Madeleine Petrovic i Tereziji Stoisits, sveučilišnom profesoru Wolfgangu Gomboczu, kao i tadašnjoj ministrici Johanni Dohnal. Godine 1995. od jedne bombe koju je postavio Franz Fuchs poginule su četiri osobe romske etničke pripadanosti.

Sve u svemu, pretpostavlja se da je Fuchs između 1993. i 1997. godine prouzročio smrt četiriju osoba, a ranjavanje njih čak 15. Poslao je ukupno 24 pisma-bombe u pet valova. Uhićen je 1997. godine, a prije nego su ga policajci priveli aktivirao je jednu od svojih eksplozivnih naprava, pri čemu je izgubio obje ruke. Zbog nekih sumnjivih okolnosti vezanih uz njegov slučaj, jedan dio austrijske javnosti razvio je i druge teorije o podrijetlu pisama-bombi.


Komentari