Na današnji dan

Pilot uspio bez goriva sletjeti s 12.500 metara (1983.)

Dana 23. srpnja 1983. pilot Boeinga 767 zrakoplovne kompanije Air Canada uspješno je prizemljio taj zrakoplov unatoč tome što je još na visini od oko 12.500 metara bio ostao bez goriva. Spomenuti Boeing 767 bio je na letu iz Montreala u Edmonton, a bez goriva je ostao otprilike na polovini puta zbog krivog proračuna pri punjenju njegovih spremnika.

Naime, u to je vrijeme u Kanadi vršen prijelaz s nekadašnjeg imperijalnog sustava mjernih jedinica, koji koristi galone i funte, na metrički sustav, koji koristi litre i kilograme. Spomenuti Boeing 767 bio je opremljen instrumentima koji su funkcionirali po novom, metričkom sustavu. Pri punjenju spremnika u Montrealu članovi posade krivo su izračunali potrebnu količinu goriva, tako da je u zrakoplov stavljeno manje od pola potrebne količine.

Pogrešne podatke unijeli su i u računalo na zrakoplovu, koje ih zbog toga nije moglo upozoriti na pravu razinu u spremnicima. Na spomenutoj visini od 12.500 metara oba su motora, jedan za drugim, prestala raditi u trenutku kad je gorivo potrošeno. Na sreću, pilot zrakoplova, kapetan Robert Pearson, posjedovao je iskustvo u letenju jedrilicama, koje je iskoristio u tim kritičnim trenucima. Zrakoplov je uspio spustiti, uz pomoć kopilota i kontrole leta, na pistu kod gradića Gimlija u kanadskoj provinciji Manitobi. 

Radilo se o pisti nekadašnje zrakoplovne baze, koja je u međuvremenu bila zatvorena, a u doba spomenutog slijetanja Boeinga 767 bila je dijelom u upotrebi kao motodrom. Pri slijetanju nitko nije stradao, a let bez goriva zrakoplova ukupno je trajao oko 17 minuta.


Komentari