Na današnji dan

Pierre Samuel du Pont – osnivač najbogatije obitelji na svijetu – 1817.

Pierre Samuel du Pont rođen je u Parizu i bio je otprilike vršnjak markiza de Sadea i Josepha-Ignacea Guillotinea. Kasnije se s obitelji preselio preko Atlantskog oceana – u SAD. Do sredine 19. stoljeća njihova je kompanija postala najveći proizvođač baruta za američku vojsku.

Dana 7. kolovoza 1817. godine umro je francuski državljanin Pierre Samuel du Pont de Nemours, čiji su potomci postali jedna od najbogatijih obitelji u čitavoj svjetskoj povijesti. Naime, prema Guinnessovoj knjizi rekorda potomci obitelji du Pont zajedno su u drugoj polovini 20. stoljeća raspolagali bogatstvom od nekih 150.000.000.000 dolara. Većina tog bogatstva temeljena je na kemijskoj industriji, jer je njihova moćna kompanija DuPont razvila čitav niz poznatih profitabilnih proizvoda (najlon, neopren, teflon, kevlar, freon, lycra itd.). Danas je DuPont vlasnik i kontroverzne kompanije Pioneer, koja je najveći američki proizvođač hibridnog sjemenja (proizvode i GMO).

Pierre Samuel du Pont de Nemours bio je Francuz, a rođen je u Parizu 1739. godine. Zanimljivo je da je uoči Francuske revolucije Pierre Samuel du Pont bio jedan od poslanika u znamenitim Generalnim staležima koji su se sastali na kraljev poziv 1789. godine. Francuzi računaju datum prvog sastanka tih Generalnih staleža kao datum početka Francuske revolucije (sljedećeg mjeseca pala je Bastilja).

Na sastanku Generalnih staleža Pierre Samuel du Pont bio je predstavnik trećeg staleža, koji se borio za svoja prava nasuprot plemstvu i svećenstvu. Dapače, nakon što je u revoluciji proglašena Ustavotvorna skupština, Pierre Samuel du Pont bio je jedno vrijeme i njen predsjednik.

Ipak, zanimljiva je činjenica da je Pierre Samuel du Pont bio jedan od ljudi koji su fizički branili kralja Luja XVI. kojeg su napali pobunjeni Francuzi 1792. godine. Du Pont je čak osuđen i na giljotinu u doba revolucionarnog terora, ali je Robespierre pao s vlasti prije nego su du Ponta smaknuli. Zatim se du Pont s obitelji preselio preko Atlantskog oceana – u Sjedinjene Američke Države.


U SAD-u je Pierre Samuel du Pont živio tijekom 17 posljednjih godina života. Obitelj se smjestila u državi Delaware, i to na njenom krajnjem sjevernom dijelu, blizu prometnog puta koji je vodio iz Philadelphije prema Baltimoreu i Washingtonu. Tamo je začet temelj budućeg obiteljskog bogatstva – tvornica baruta – iz koje će kasnije nastati kemijska industrija obitelji du Pont. Naime, du Pontovi su primijetili da proizvodnja baruta u SAD-u zaostaje za onom u Europi. Do sredine 19. stoljeća njihova je kompanija postala najveći proizvođač baruta za američku vojsku, a u Građanskom ratu oni su proizvodili navodno polovicu čitavog baruta kojeg je koristila sjevernjačka vojska. Stari Pierre Samuel du Pont umro je u Delawareu na današnji dan u 78. godini života.

Komentari