Na današnji dan

Philippe Pinel – jedan od začetnika suvremene psihijatrije – 1745.

Pristupao je mentalnim bolesnicima na humaniji način nego što je to bila praksa njegovih prethodnika. 

Dana 20. travnja 1745. godine rođen je Philippe Pinel, francuski liječnik i jedan od začetnika suvremene psihijatrije. Rodio se u Jonquièresu, na jugu Francuske, pedesetak kilometara istočno od Toulousea. U mladosti je studirao medicinu, a u Pariz je došao 1778. godine, tijekom vladavine kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete.

Tijekom Starog režima nije bio osobito uspješan u Parizu, vjerojatno zbog svog provincijskog podrijetla, no nakon izbijanja Francuske revolucije postao je liječnikom u bolnici Bicêtre, gdje se bavio psihičkim bolesnicima. U bolnici Bicêtre Philippe Pinel pristupao je mentalnim bolesnicima na humaniji način nego što je to bila praksa njegovih prethodnika. Prihvatio je tzv. moralnu terapiju, a odbacio nasilne metode obuzdavanja takvih pacijenata. Pinelov interes za razgovor s pacijentima smatra se svojevrsnim začetkom suvremenih psihijatrijskih metoda, a pripisivala mu se i zasluga oslobađanja pacijenata iz okova.

Nešto kasnije postao je glavnim liječnikom u golemoj pariškoj bolnici Salpêtrière, jednoj od najvećih bolnica u tadašnjoj Europi. Ta se bolnica nalazi nedaleko od rijeke Seine, a već je u Pinelovo vrijeme imala desetak tisuća pacijenata (bila je navodno čak i najveća bolnica na svijetu). Pinel je na spomenutom vodećem položaju u toj bolnici ostao sve do svoje smrti 1826. godine (preminuo je u 82. godini).


Komentari