Na današnji dan

Philippe od Orléansa – jedini brat francuskog kralja Luja XIV. – 1701.

Vojvoda Philippe od Orléansa stekao je goleme posjede i brojne titule, tako da je u trenutku svoje smrti na današnji dan 1701. godine bio, nakon kralja, zacijelo najbogatiji pojedinac u Francuskoj.

Dana 9. lipnja 1701. godine umro je vojvoda Philippe od Orléansa, jedini brat francuskog kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce. Vojvoda je bio začetnik glasovite dinastije Orléans, koja je 1848. godine zasjela čak i na francusko kraljevsko prijestolje. Na dvoru je vojvoda Philippe od Orléansa oslovljavan jednostavno kao Gospodin (franc. Monsieur), što je bio znak njegovog visokog ranga. Naime, najbližim kraljevim rođacima davani su najjednostavniji naslovi. Tako je npr. princ de Condé, koji je bio prvi princ kraljevske krvi (nešto nižeg statusa od Philippeovog), oslovljavan kao Gospodin princ (franc. Monsieur le Prince), njegov sin kao Gospodin vojvoda (franc. Monsieur le Duc) itd.

Vojvoda Philippe od Orléansa, premda je bio u sjeni svog brata kralja, ipak je stekao goleme posjede i brojne titule, tako da je u trenutku smrti bio, nakon kralja, zacijelo najbogatiji pojedinac u Francuskoj. Imao je tijekom života čak devet vojvodskih titula (Orléans, Anjou, Chartres, Châtellerault, Beaupréau, Valois, Nemours, Montpensier i Saint-Fargeau) te niz nižih titula (markiz, grof, vikont i barun).

Philippe od Orléansa umro je na današnji dan u svom dvorcu Saint-Cloud (Château de Saint-Cloud) pokraj Pariza. Uzrok njegove smrti bio je vjerojatno moždani udar, a preminuo je u 61. godini života. Vojvodine goleme posjede naslijedio je njegov sin Philippe II., koji je postao kasnije čak i regentom (namjesnikom) Francuske.


Komentari