Na današnji dan

Philipp von Hutten – njemački konkvistador u Južnoj Americi (1505.)

Philipp von Hutten, njemački konkvistador, rođen je 18. prosinca 1505. godine. Rodio se na području današnje sjeverne Bavarske u plemićkoj obitelji. U mladosti je proveo određeno vrijeme na dvoru cara Karla V. Habsburškog, koji je osim austrijskim i njemačkim zemljama vladao i Španjolskom. U to je vrijeme Španjolska imala otvoren put prema osvajanju američkih posjeda preko Atlantskog oceana, u što se uključio i Philipp von Hutten kao jedan od njemačkih konkvistadora (mnogo rjeđih od svojih španjolskih kolega).

Godine 1535. isplovio je prema Južnoj Americi, s još otprilike 600 osoba. Car Karlo V. dodijelio je kolonijalna zemljišta na području današnje Venezuele njemačkoj bankarskoj i trgovačkoj obitelji Welser, podrijetlom iz Augsburga. Upravo po toj vezi s Welserima krenuli su njemački konkvistadori u Južnu Ameriku. Philipp von Hutten iskrcao se kod mjesta Coro u današnjoj Venezueli, a zatim je započeo s konkvistadorskim prodorom u unutrašnjost Južne Amerike. Godine 1540. postao je guverner njemačkih (welserovskih) posjeda u Venezueli, za koje je korišten i njemački naziv Klein-Venedig (hrv. Mala Venecija).

Godine 1546. ubio ga je španjolski konkvistador Juan de Carvajal. S pogibijom Philippa von Huttena i njegovog kolege Bartholomäusa VI. Welsera propali su njemački kolonijalni napori u Venezueli, a uskoro je obitelj Welser izgubila prava na kolonizaciju tog područja (prevladali su španjolski konkvistadori).


Komentari