Na današnji dan

Peter Minuit došao kao guverner u Novu Nizozemsku – 1626.

Nizozemci su polagali pravo na vrlo dug komad obale sjeverno i južno od New Yorka.

Dana 4. svibnja 1626. godine Nizozemac Peter Minuit došao je u Novu Nizozemsku na sjevernoameričkom kontinentu. Radilo se o području oko današnjeg New Yorka, koje su izvorno kolonizirali upravo Nizozemci. Minuit je bio zaposlenik Nizozemske zapadnoindijske kompanije (niz. Geoctroyeerde Westindische Compagnie), koja ga je postavila za guvernera Nove Nizozemske. Dolaskom na područje današnjeg New Yorka preuzeo je Minuit guvernerski položaj odWillema Verhulsta.

Nizozemci su tada polagali pravo na vrlo dug komad obale sjeverno i južno od New Yorka. Naime, teoretski se Nova Nizozemska rasprostirala od područja današnje američke savezne države Maryland na jugu pa sve do područja današnje američke savezne države Connecticut na sjeverozapadu. Nizozemci su kolonizirali i unutrašnjost Sjeverne Amerike, krećući se u načelu uzvodno uz tok rijeke Hudson.

Legenda kaže da je Peter Minuit kupio otok Manhattan od lokalnog starosjedilačkog indijanskog stanovništva za robu kojoj je vrijednost bila procijenjena na 60 guldena. Minuit je kasnije prešao u švedsku službu, u kojoj je imao udjela u osnivanju kolonijalnog područja tzv. Nove Švedske.


Komentari