Na današnji dan

Petar Zoranić dovršio prvi hrvatski roman (1536.)

Zadranin Petar Zoranić dovršio je prvi hrvatski roman Planine 20. rujna 1536. godine. Roman je objavljen tek 1569. u Veneciji, nakon Zoranićeve smrti, a posvećen je ninskom kanoniku Mateju Matijeviću koji je bio autorov učitelj u mladosti.

Riječ je opastirsko-alegorijskom romanu, pisanom u prozi i stihu te podijeljenom u 24 poglavlja, s otprilike 1600 stihova.Djelo govori o sedmodnevnom putovanju pastira Zorana, tj, samog Zoranića, hrvatskim planinama koje poduzima da bi zaboravio na ljubavne jade. No, temeljna ideja romana zapravo je domoljubna, jer autor u njemu alegorijski upozorava na zanemarenost narodnog jezika te rascjepkane domovine za što su krivi Osmanlije, koji se kriju iza metaforičke oznake vuci. Tako je Zoranić tri stoljeća prije Ilirskog pokreta stao u obranu hrvatskog jezika i teritorija što je jedna od najvažnijih značajki ovog djela.

Uz to što se u Planinama opisuju stvarni lokaliteti zadarskoga zaleđa i konkretne povijesne prilike, Planine su i alegorijski roman, jer Zoranu na putovanju pomažu i neka mitska bića. To je putovanje spoznaje i očišćenja duše uz posredovanje Božje milosti. U samom djelu vidljivi su utjecaji domaćih, Marko Marulić i anonimni stvaraoci hrvatskoga nabožnoga pjesništva – tzv. začinjavci, i stranih kniževnika, Vergilija, Ovidija, sv. Jeronima, sv. Augustina, Dantea, Petrarce (Zoranić je preveo njegov sonet Pace non trovoMira ne nahodim) i Boccaccia.

Petar Zoranić rodio se u Zadru1508. godine, kamo je njegova obitelj doselila iz Nina. Područje Nina i Zadra bilo je u Zoranićevo doba, tj. u prvoj polovini 16. stoljeća, izloženo snažnim provalama Osmanlija. Roman Planine jedino je sačuvano Zoranićevo djelo, a poznata su još dva – Ljubvenoga lova i Vilenice, koja nisu sačuvana, a koja se spominju u Planinama. 

Piše: Dražen Krajcar


Komentari