Na današnji dan

Petar Vuk od Rosenberga – posljednji muški pripadnik bogate i moćne češke obitelji Rosenberg – 1539.

Zanimljivo je da se sestra Petra Vuka od Rosenberga – Eva – udala za znamenitog hrvatskog bana Nikolu Zrinskog, koji je junački poginuo kod Sigeta u borbi protiv Turaka Osmanlija (poznat je i pod imenom Nikola Šubić Zrinski).

Dana 1. listopada 1539. godine rođen je Petar Vuk od Rosenberga, posljednji muški pripadnik nekoć vrlo bogate i moćne češke obitelji Rosenberg (na češkom jeziku prezime te obitelji glasilo je z Rožmberka). Rodio se u golemom dvorcu Český Krumlov, najvećem dvorcu u cijeloj Češkoj nakon kraljevskog dvorca u Pragu. Obitelj Rosenberg posjedovala je velika zemljišta u Češkoj te cijeli niz dvoraca (Purschitz, Hohenfurth, Zvíkov, Sobieslau, Lainsitz, Blankenberg, Wittingau, Rosenberg, Strakonitz, Seltschan, Gratzen, Raudnitz, Bechin, Winterberg i Libeň). Upravo je Petar Vuk od Rosenberga bio posljednji muški član te obitelji, a spomenuti golemi dvorac Český Krumlov nakon njegove smrti dobila je kneževska obitelj Eggenberg, koja je jedan silno veliki dvorac imala i kod Graza u Štajerskoj. Napomenimo, češka obitelj Rosenberg vjerojatno nije imala nikakve rodbinske veze s također moćnom austrijskom obitelji Orsini-Rosenberg.

Zanimljivo je da se sestra Petra Vuka od Rosenberga – Eva – udala za znamenitog hrvatskog bana Nikolu Zrinskog, koji je junački poginuo kod Sigeta u borbi protiv Turaka Osmanlija (poznat je i pod imenom Nikola Šubić Zrinski). S Evom je Zrinski imao sina Ivana, koji je trebao naslijediti goleme češke posjede Petra Vuka od Rosenberga (svog ujaka). Ipak, Ivan Zrinski preminuo je samo nekoliko mjeseci nakon Petra Vuka od Rosenberga, i to bez vlastite djece, tako da ta linija nasljeđivanja nije zaživjela.

Komentari