Na današnji dan

Petar I. Karađorđević – posljednji kralj Srbije – 1844.

Više od 40 godina proveo je Petar u izgnanstvu, u različitim dijelovima Europe. 

Dana 11. srpnja 1844. godine rođen je Petar I. Karađorđević, posljednji kralj Srbije i prvi kralj zajedničke jugoslavenske države (Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca). Petar je bio prvi kralj Srbije iz dinastije Karađorđevića (raniji kraljevi bili su iz dinastije Obrenovića).

Premda je Petar rođen u Beogradu, već u dobi od 14 godina morao je napustiti Srbiju i s ostatkom svoje obitelji otići u izgnanstvo. Naime, Petrov otac Aleksandar Karađorđević, dotadašnji knez Srbije, morao je abdicirati, a na vlast je došla dinastija Obrenovića.

Više od 40 godina proveo je Petar u izgnanstvu, u različitim dijelovima Europe (primjerice Vlaškoj, Švicarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori). Petar je na vlast u Srbiji došao nakon ubojstva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. U trenutku krunidbe za kralja Srbije bio je Petar već u 61. godini života. Ipak, vladao je tijekom prilično dugog vremena, jer je umro tek u 78. godini. 


Petar je bio štovatelj ustavnosti, liberalnih i demokratskih načela. Njegova vladavina obilježena je prijelazom s apsolutizma na ustavnost i parlamentarizam, te poštovanjem slobode tiska i drugih građanskih sloboda, tako da su ga u narodu od milja zvali Čika Pera. Preminuo je 1921. godine, a naslijedio ga je sin Aleksandar Karađorđević, poznat po Šestosiječanjskoj diktaturi i Vidovdanskom ustavu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari