Na današnji dan

Paulina Bonaparte – mlađa Napoleonova sestra – 1780.

Kad je Paulini bilo samo 16 godina, Napoleon je organizirao njenu udaju za revolucionarnog generala Leclerca, svog kolegu. Prvo dijete rodila je Paulina prije nego što je navršila 18 godina.

Dana 20. listopada 1780. godine rođena je mlađa Napoleonova sestra – Paulina Bonaparte. Bila je oko 11 godina mlađa od Napoleona, tako da joj je bilo samo 12 godina kad je on postao general u francuskoj vojsci. Kad joj je bilo 16, Napoleon je organizirao njenu udaju za revolucionarnog generala Leclerca, svog kolegu. Prvo dijete rodila je Paulina prije nego što je navršila 18 godina.

Kad je Napoleon preuzeo vlast u Francuskoj kao prvi konzul, imenovao je generala Leclerca generalnim guvernerom današnjeg Haitija (u ono doba to je bila francuska kolonija zvana Saint-Domingue). General i njegova mlada supruga Paulina, kojoj je bila samo 21 godina, ukrcali su se na brod i otišli preuzeti upravu nad kolonijom (poveli su sa sobom i flotu od 74 broda).

I doista, bračni je par vladao na području današnjeg Haitija, pri čemu je Paulina bila ondje otprilike ekvivalent Jozefini u Parizu. Međutim, general Leclerc umro je od žute groznice, prilično česte u to vrijeme u tropskim područjima. Ubrzo nakon njegove smrti, Paulina se preko oceana vratila u Francusku. Bila je već udovica, u dobi od samo 22 godine.


Za novog Paulininog supruga odabrao je Napoleon rimskog princa Camilla Borghesea, vjerojatno da bi se bolje povezao s Talijanima. Paulina i princ Camillo Borghese vjenčali su se manje od godinu dana nakon smrti njenog prethodnog supruga, u doba kad je ona još trebala biti u koroti.

Nakon što je Napoleon uzeo carsku titulu, proglasio je Paulinu suverenom kneginjom od Guastalle, malene talijanske državice uz rijeku Pad (Po). Ubrzo je Paulina prodala tu državu za 6 milijuna franaka, zadržavši samo titulu kneginje od Guastalle.

Nakon Napoleonovog pada, Paulina se najbolje odnosila prema njemu od svih sestara i braće. Bila je jedina od njih koja ga je posjećivala na otoku Elbi. Kasnije se preselila u Rim i živjela pod zaštitom pape, kao i neki drugi pripadnici obitelji Bonaparte (npr. Napoleonova majka Letizia). Paulina Bonaparte-Borghese umrla je u dobi od samo 44 godine od tuberkuloze.

Komentari