Na današnji dan

Paul von Hindenburg – feldmaršal i predsjednik (1847.)

Drugog listopada 1847. godine rođen je Paul von Hindenburg, njemački feldmaršal i predsjednik. Puno ime i prezime glasilo mu je Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg, a rodio se u pruskom gradu Posenu (današnji Poznań u Poljskoj). Taj se grad u doba Hindenburgovog rođenja nalazio u sastavu Kraljevine Pruske, kojom je vladao Fridrik Vilim IV. iz dinastije Hohenzollern. Hindenburgova je obitelj po muškoj strani pripadala najuglednijim pruskim plemićkim lozama, i Paul je bio predodređen za vojnički poziv.

U trenutku kad je 1871. godine proglašeno ujedinjenje Njemačke pod dinastijom Hohenzollern (Njemačko Carstvo) imao je mladi Hindenburg samo 23 godine. Generalski čin dobio je 1897. godine, a tijekom Prvog svjetskog rata postao je nacionalnim junakom, osobito zbog pobjede nad ruskom carskom vojskom u Bitki kod Tannenberga. Već u studenom 1914. godine dobio je čin feldmaršala, najviši u njemačkim vojnim snagama.

Godine 1916. postao je zapovjednikom njemačkog Vrhovnog vojnog zapovjedništva (njem. Oberste Heeresleitung), zamijenivši na vodećoj poziciji Ericha von Falkenhayna. Hindenburg i njegov mlađi kolega Ludendorff bili su u posljednjim godinama Prvog svjetskog rata najvažnije osobe u Njemačkoj, moćnije od civilnih vlasti pa čak i od samog cara. Nakon rata neko se vrijeme umirovio, no 1925. godine izabran je za njemačkog predsjednika, a 1933. formalno je predao vlast nacistima davši Hitleru mandat kancelara. Na predsjedničkom položaju ostao je sve do svoje smrti 1934. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari