Select your Top Menu from wp menus

24.11.

Patentiran traktor gusjeničar (1904.)

Patentiran traktor gusjeničar (1904.)

Vozilo koje se kreće primjenom lančastih traka, nazvanih gusjenice, po kojima voze njegovi kotači naziva se gusjeničar.  Prva ideja o takvom vozilu pripisuje se engleskom piscu i izumitelju Richardu Lovellu Edgeworthu (1744. – 1817.). Prvi patent za gusjeničara prijavio je Britanac sir George Cayley. Bilo je još nekoliko zapisa o sličnim vozilima, ali prvi komercijalni uspjeh postigao je Amerikanac Alvin Lombard. On je 1901. patentirao parnu mašinu s gusjenicama za izvlačenje drva iz šuma. Takvih je mašina proizvedeno više od 80.

Njegovu je licencu 1903. kupio Benjamin Holt (1849. – 1920.), osnivač poduzeća Holt Manufacturing Company. On je patentirao 24.11.1904. traktor gusjeničar koji je ubrzo našao široku primjenu, od poljoprivrede do ratovanja. Holtovo poduzeće ujedinilo se 1925. s  poduzećem C. L. Best Tractor Company i tako je nastala poznata kompanija Caterpillar Tractor Company. Tko je prvi rabio naziv gusjenica (engl. caterpillar) za sustav lančastih traka, nije jasno. Naime, i Britanci i Amerikanci tvrde da su u tome prvi. 

Razvojem traktora gusjeničara u vojne svrhe, Britanci su razvili tenk i prvi put ga upotrijebili već u Prvom svjetskom ratu. 

Piše: Marsela Alić

 

Facebook Comments

Vezani članci