Na današnji dan

Pat Garrett – šerif koji je ubio Billyja the Kida (1850.)

Američki šerif iz razdoblja Divljeg zapada Patrick Floyd Jarvis Garrett, poznatiji jednostavno kao Pat Garrett, rođen je 5. lipnja 1850. godine. U povijesti je ostao upamćen kao šerif koji je ubio zloglasnog odmetnika Billyja the Kida (pravim imenom Henry McCarty). Pat Garrett rodio se u saveznoj državi Alabami, smještenoj na tzv. Dubokom jugu (engl. Deep South) Sjedinjenih Američkih Država. Građanski rat u SAD-u započeo je kad je Pat Garrett imao samo deset godina, a zbog posljedica tog rata njegova je obitelj financijski propala (prije rata njegov je otac bio vlasnik plantaže na američkom Jugu).

Mladi Garrett odselio se u dobi od 18 godina na zapad SAD-a, u potrazi za boljom egzistencijom. Određeno je vrijeme proboravio u Teksasu, a zatim se odselio još dalje na zapad, u Novi Meksiko. Novi Meksiko tada još nije bio savezna država već je organiziran kao teritorij SAD-a. Nakon doseljenja na Divlji zapad Pat Garrett izabran je prvi put za šerifa u studenom 1880. godine, u dobi od 30 godina. Već u lipnju 1881. ubio je Billyja the Kida, odmetnika i bjegunca pred zakonom, u mjestu Fort Sumner u Novom Meksiku. Zatim je neko vrijeme bio teksaški rendžer, no već za manje od godinu dana vratio se na svoj ranč kod Roswella u Novom Meksiku.

Pat Garrett ubijen je 1908. u nedovoljno razjašnjenim okolnostima, prilikom jednog spora koji je imao s lokalnim stanovnicima, kod mjesta Las Cruces u Novom Meksiku. U trenutku smrti bio je u 58. godini.

Komentari