Na današnji dan

Paštrićeva knjižnica – prva javna biblioteka u Splitu – 1706.

Zaslugom svećenika i profesora Ivana Paštrića Split je 30. siječnja 1706. godine dobio prvu javnu knjižnicu. Knjižnica je osnovana u sklopu katoličkog sjemeništa, imala je oko 568 knjiga, koje je darovao sam Paštrić. On je rekao da je “zbirka namijenjena sjemeništu i gradu Splitu”. Na svakoj knjizi Paštrić je napisao svoje ime, a do danas je sačuvana oko četvrtina svezaka. Knjižnica posjeduje i najstariju hrvatsku rukopisnu knjigu – Splitski evanđelistar. Ne zna se točno kad je nastao, ali sigurno u razdoblju od 7. do 9. stoljeća.

Po svom osnivaču i darovatelju knjižnicu i danas zovu Paštrićeva knjižnica, a vremenom je obogačivana knjigama drugih donatora. Splitska biblioteka danas posjeduje preko 50.000 knjiga. Od izvornih Paštrićevih knjiga sačuvala se samo četvrtina, odnosno oko 150 – 200 svezaka. Ova iznimno vrijedna zbirka, Bibliotheca Pastritia, proglašena je pokretnim spomenikom kulture.

Inače, Ivan Paštrić rođen je u Splitu 1636. godine, a bio je vrstan poznavatelj latinskog, grčkog, hebrejskog i sirijskog jezika. U Rimu i Veneciji bavio se pisanjem i izdavačkom djelatnošću, kao i lektoriranjem biblijskih jezika. Držao je katedru na Sveučilištu u Rimu, a priredio je i glagoljaško izdanje Brevijara. Nakon povratka u Split otvorio je sjemenište, a zatim i prvu javnu srednju školu s gimnazijom i teološkom i filozofskom naobrazbom.

piše: Dražen Krajcar


Komentari