Na današnji dan

Pas Lajka izgorio pri povratku na Zemlju – 1958.

Letjelica s Lajkom izgorjela je u atmosferi pri spuštanju na današnji dan. Međutim, Lajka je tada već odavno bila mrtva jer je uginula, po svemu sudeći, već u prvim satima nakon lansiranja.

Četrnaestog travnja 1958. godine srušila se iz orbite na Zemlju sovjetska svemirska letjelica Sputnik-2, poznata po tome što je u njoj bio pas Lajka. Taj je pas bio prvo živo biće lansirano u svemir (dakako, ne računajući mikroorganizme koji su se vjerojatno nalazili na Sputniku-1). Lajka je zapravo bila ženka stara oko tri godine, miješane pasmine.

Letjelica je izgorjela u atmosferi pri spuštanju, ali Lajka je tada već odavno bila mrtva jer je uginula, po svemu sudeći, već u prvim satima nakon lansiranja. Dakle, letjelica Sputnik-2 kružila je s mrtvim psom 162 dana oko Zemlje, napravivši više od 2.000 obilazaka planete (lansiranje je bilo još u studenom prethodne godine). 

Pretpostavlja se da je Lajka uginula od previsoke temperature u prvim satima misije. Čak da je i preživjela, kisika i hrane imala bi za samo nekoliko dana. Letjelica Sputnik-2 uopće nije ni bila namijenjena za ponovni ulazak u zemljinu orbitu (tzv. reentry), jer nije imala toplinski štit. Sve u svemu, Sovjeti su unaprijed znali da je slanje Lajka u svemir jednosmjeran put, bez ikakve mogućnosti povratka na Zemlju.

Komentari