Na današnji dan

Partizani ubili esesovca Christiana Wirtha (1944.)

Dana 26. svibnja 1944. partizani su ubili nacističkog SS dužnosnika Christiana Wirtha. On je imao čin SS-Sturmbannführera i sudjelovao je u nacističkim projektima Aktion T4 i Aktion Reinhard. Ta dva projekta mogu se svrstati među najužasnije masovne zločine ikada počinjene. Naime, Aktion T4 bio je projekt ubijanja mentalno zaostalih i trajno fizički oštećenih osoba eutanaziranjem. Aktion Reinhard bio je plan za uništenje poljskih Židova u koncentracijskim logorima (tzv. Vernichtungslageri, tj. logori za istrjebljivanje).

Godine 1943. Christian Wirth poslan je u talijanski Trst, gdje je postojao nacistički logor Risiera di San Sabba. Naime, pravi progoni talijanskih Židova nastupili su tek nakon što su Nijemci okupirali Italiju poslije njene predaje 1943. godine. Talijanski fašisti bili su u usporedbi s njemačkim nacistima relativno blagi prema Židovima.

Na današnji dan SS-Sturmbannführer Christian Wirth putovao je po službenom poslu iz Trsta u Rijeku u otvorenom automobilu. Kod mjesta Hrpelja i Kozine na području današnje Slovenije, na cesti prema Rijeci, ubili su ga jugoslavenski partizani. Pokopan je s vojnim počastima pokraj Trsta.


Komentari