Na današnji dan

Parobrod Great Western preplovio Atlantski ocean za samo 15 dana – 1838.

Od 1837. do 1839. godine bio je Great Western ujedno i najveći putnički brod na svijetu. Putovao je revolucionarnom brzinom, otprilike dva puta brže od tadašnjih jedrenjaka.

Dana 23. travnja 1838. godine parobrod SS Great Western preplovio je Atlantski ocean u dotada rekordnom vremenu. Naime, za put od Engleske do New Yorka trebalo mu je samo 15 dana, što je predstavljalo revolucionarnu brzinu (putovao je otprilike dva puta brže od tadašnjih jedrenjaka). Prosječna brzina SS Great Westerna na tom putovanju iznosila je otprilike 8.66 čvorova tj. oko 16 kilometara na sat. Pri kasnijim je putovanjima SS Great Western uspijevao u prosjeku preploviti Atlantski ocean u suprotnom smjeru (od Sjeverne Amerike prema Europi) za samo 13 dana i 9 sati, što je značilo brzinu od oko 9.55 čvorova. Od 1837. do 1839. godine bio je SS Great Western ujedno i najveći putnički brod na svijetu. Posjedovao je parni stroj s otprilike 750 konjskih snaga, a bio je pogonjen pomoću kotača s lopaticama, a ne propelera.

Za njegovu je izgradnju bio zaslužan Isambard Kingdom Brunel, slavni inženjer, industrijalac i jedan od predvodnika industrijske revolucije u Velikoj Britaniji i svijetu općenito. Brunel je kasnije sagradio i prvi prekooceanski željezni putnički brod s propelerom, zvan SS Great Britain (napomenimo, prethodno spomenuti SS Great Western bio je izrađen od drveta). Pred kraj svog života izradio je Isambard Kingdom Brunel i golemi brod SS Great Eastern, koji je titulu najvećeg putničkog broda na svijetu držao tijekom nevjerojatno dugog razdoblja od čak 43 godine (od 1858. pa sve do 1901. godine).

Komentari