Na današnji dan

Papua proglašena britanskim protektoratom (1884.)

Drugi najveći otok na Zemlji naziva se Nova Gvineja i nalazi se u Tihom oceanu. Obalne dijelove otoka naselili su prije oko 60.000 godina  prastanovnici Melanezije, a brdske prije oko 30.000 godina. Zapadni dio otoka Nova Gvineja s pripadajućim otocima naziva se Papua. Prvi Europljani slučajno su pristali na otok u prvoj polovici 16. stoljeća. Smatra se da je portugalci istraživač Jorge de Menezes dao naziv Papua, što na malajskom označava kovrčavu kosu, tipičnu za melanezijske stanovnike. Španjolskom pomorcu Ortezu de Retezu obala otoka učinila se sličnom onoj u afričkoj Gvineji, pa je otok nazvao Nova Gvineja. U 19. stoljeću stigli su Britanci, Nijemci i Nizozemci. Zapadni dio otoka držali su Nizozemci, a istočni Nijemci i Britanci 

Godine 1883. australijska pokrajina Quennsland pokušala je anektirati područja na istočnom dijelu otoka, Britanci nisu odobrili. Kad su Nijemci počeli graditi naselja na sjeveru, Britanci su proglasili protektorat na današnji dan 1884. godine nad južnom obalom i pripadajućim otocima. Zvao se Britanska Nova Gvineja te je anektiran nakon četiri godine. Zatim je 1902. predan na upravljanje Australiji koja je Papuanskim aktom iz 1905. proglasila Teritorij Papua. Tako je Papua ostala britanski teritorij, ali pod australijskom upravom, što se nastavilo do proglašenja neovisnosti 1975. godine i preimenovanja u Papua Nova Gvineja. Zapadni dio otoka danas drži Republika Indonezija. 

U Drugom svjetskom ratu u papuanskim prašumama vodile su se borbe između Australije i Japana. U glavnom gradu Port Moresby general Douglas MacArthur nekoliko je puta imao sjedište.

  


Piše: Marsela Alić

Komentari