Na današnji dan

Papa posjetio u zatvoru čovjeka koji ga je pokušao ubiti – 1983.

Papst Johannes Paul II. besuchte am 27. dezemeber 1983 den türkisches Terrorist Mehmet Ali Agca im Gefängnis in Rom. Ali Agca verübte das Attentat auf Johannes Paul II.

Mehmet Ali Ağca izvršio je na papu Ivana Pavla II. atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu. 

Na današnji dan 1983. godine papa sveti Ivan Pavao II. posjetio je u zatvoru Mehmeta Alija Ağcu, atentatora koji ga je pokušao ubiti 1981. godine. Naime, Ağca je na papu izvršio atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu, upucavši ga više puta pištoljem kalibra 9 milimetara. Papa je tada jedva preživio ranjavanje, a ostatak života imao je zdravstvenih poteškoća. Unatoč svemu tome oprostio je svom atentatoru.

Papa je posjetio Mehmeta Alija Ağcu u rimskom zatvoru. Razgovarali su privatno, a na kraju posjeta Ağca je navodno papi poljubio prsten. Zanimljivo je da su razvili specifično prijateljstvo. Naime, papa je zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Ağcino pomilovanje i ovaj je na kraju doista pušten iz talijanskog zatvora. Papa je bio i u kontaktu s Ağcinom obitelji (sastao se s njegovom majkom, a kasnije i bratom). Za vrijeme papine bolesti Ağca mu je poslao pismo s dobrim željama. Kad je papa umro, Ağca je izrazio duboko žaljenje. Tvrdio je da su se za vrijeme susreta u zatvoru 1983. on i papa pobratili.

Piše: Tin Pongrac


Komentari