Na današnji dan

Papa Pio VII. krunjen tijarom izrađenom od papira (1800.)

Dana 21. ožujka 1800. izvršena je krunidba pape Pija VII. – osobito zanimljiva po tome što se dogodila u Veneciji, a ne Rimu, te što je pri njoj korištena papirnata tijara. Zašto su prilike bile tako neobične? Naime, Napoleonova vojska prethodno je okupirala Rim i odvela bivšeg papu u zarobljeništvo u Francusku. Ondje je taj papa i umro, a u Veneciji su se sastali kardinali i izabrali novog papu – spomenutog Pija VII.

Papa Pio VII. bio je rođen pod imenom Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti. Bio je aristokratskog podrijetla (otac mu je bio grof, a majka kći markiza). Chiaramonti se priključio poznatom benediktinskom redu, a kasnije je postao i kardinal. Nakon smrti prethodnog pape u francuskom zarobljeništvu, kardinali su se sastali u venecijanskom samostanu San Giorgio. Zanimljivo je da je to bio upravo benediktinski samostan, a Chiaramonti je kao benediktinac izabran za papu.

Budući da su papinske tijare i oprema za krunidbu bili u posjedu Napoleonove Francuske, moralo se improvizirati. Tako je Pio VII. krunjen tijarom (trostrukom krunom) napravljenom od papira. Unatoč tome, bio je potpuno zakonito ustoličeni papa. Godine 2007. otvoren je proces za njegovu kanonizaciju pa Pio VII. danas ima naslov sluge Božjeg.

Komentari