Na današnji dan

Papa Pavao IV. – bivši veliki inkvizitor (1555.)

Dana 23. svibnja 1555. izabran je za papu Pavao IV., rođenim imenom Gian Pietro Carafa. Pripadao je obitelji Carafa, koja je bila moćna na području Napuljskog Kraljevstva. Rodio se u gradu Capriglia Irpina, 40-ak kilometara istočno od Napulja (u zaleđu Vezuva). Obitelj Carafa tijekom povijesti dala je čak 16 kardinala Katoličke Crkve.

Gian Pietro Carafa rodio se 1476. godine, što znači da je bio gotovo vršnjak Michelangela Bounarottija, kao i drugih znamenitih renesansnih umjetnika. Carafa je postao biskupom 1506. godine. Zanimljivo je da je bio jedan od osnivača teatinaca, katoličkog Crkvenog reda punog imena Red regularnih klerika. Kao papinski nuncij Carafa je dosta putovao po Europi pa se sastao čak i sa slavnim Erazmom, a bio je i u Engleskoj u doba kralja Henrika VIII.

Carafa je postao nadbiskupom Napulja, a kao kardinal došao je na čelo Inkvizicije. Za papu je izabran 1555. godine, u vrijeme kad mu je bilo 78 godina. Za vrijeme njegovog pontifikata formiran je i prvi Indeks zabranjenih knjiga. Papa Pavao IV. poživio je do 1559. godine. Bio je prilično asketskih stavova tijekom života.

Komentari