Select your Top Menu from wp menus

07.01.

Papa koji je uveo gregorijanski kalendar (1502.)

Papa koji je uveo gregorijanski kalendar (1502.)

Papa Grgur XIII., slavan po uvođenju gregorijanskog kalendara, koji je po njemu i dobio ime, rođen je 7. siječnja 1502. godine u Bologni. Rođen je pod imenom Ugo Boncompagni, a bio je pripadnik ugledne plemićke obitelji. Ugo Boncompagni isprva se bavio pravom, a bio je i predavač prava na Sveučilištu u Bologni. Zatim je u papinskoj službi vršio razne visoke sudske i upravne funkcije, kao i diplomatske službe. Tek u dobi od 56 godina zaređen je za svećenika, a odmah i za biskupa. Nešto manje od sedam godina kasnije imenovan je kardinalom.

Na konklavi 1572. godine kardinal Boncompagni izabran je za papu. U to je doba imao 70 godina. Svoju znamenitu reformu kalendara izvršio je bulom Inter gravissimas, izdanom 24. veljače 1582. godine. Znanstvenici i astronomi zaslužni za savjetovnje pape Grgura XIII. pri promjeni kalendara bili su Christopher Clavius i Aloysius Lilius. Reforma je izvršena tako da je 1582. godine nakon datuma 4. listopada slijedio odmah datum 15. listopada, čime je 10 dana preskočeno.

Grgur XIII. istaknuo se i u odlučnoj borbi protiv reformacije. Protureformaciju je uspješno provodio u Poljskoj i Španjolskoj Nizozemskoj, dok je katolička obnova doživjela neuspjeh u Švedskoj, a podupirao je i francuskog kralja Henrika III. u borbi protiv hugenota. Također Grgur nije uspio u nakani da rusku crkvu sjedini s Rimom, kao ni da organizira novu Svetu ligu (savez protiv Osmnskog Carstva). Pomagao je isusovačke misionare u Indiji i Japanu te podizao odgojne zavode za kler. Šibenčanina Antuna Vrančića uzdignuo je u kardinala.

Papa Grgur XIII. umro je 1585. godine nakon kraće bolesti, u dobi od 83 godine.

Piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci