Na današnji dan

Papa koji je uveo gregorijanski kalendar (1502.)

Papa Grgur XIII., slavan po uvođenju gregorijanskog kalendara, koji je po njemu i dobio ime, rođen je 7. siječnja 1502. godine u Bologni. Rođen je pod imenom Ugo Boncompagni, a bio je pripadnik ugledne plemićke obitelji.Ugo Boncompagni isprva se bavio pravom, a bio je i predavač prava na Sveučilištu u Bologni. Zatim je u papinskoj službi vršio razne visoke sudske i upravne funkcije, kao i diplomatske službe. Tek u dobi od 56 godina zaređen je za svećenika, a odmah i za biskupa. Nešto manje od sedam godina kasnije imenovan je kardinalom.

Na konklavi 1572. godine kardinal Boncompagni izabran je za papu. U to je doba imao 70 godina. Svoju znamenitu reformu kalendara izvršio je bulomInter gravissimas, izdanom 24. veljače 1582. godine. Znanstvenici i astronomi zaslužni za savjetovnje pape Grgura XIII. pri promjeni kalendara bili su Christopher Clavius i Aloysius Lilius. Reforma je izvršena tako da je 1582. godine nakon datuma 4. listopada slijedio odmah datum 15. listopada, čime je 10 dana preskočeno.

Grgur XIII. istaknuo se i u odlučnoj borbi protiv reformacije. Protureformaciju je uspješno provodio u Poljskoj i Španjolskoj Nizozemskoj, dok je katolička obnova doživjela neuspjeh u Švedskoj, a podupirao je i francuskog kralja Henrika III. u borbi protiv hugenota. Također Grgur nije uspio u nakani da rusku crkvu sjedini s Rimom, kao ni da organizira novu Svetu ligu (savez protiv Osmnskog Carstva). Pomagao jeisusovačke misionare u Indiji i Japanu te podizao odgojne zavode za kler. Šibenčanina Antuna Vrančića uzdignuo je u kardinala.

Papa Grgur XIII. umro je 1585. godine nakon kraće bolesti, u dobi od 83 godine.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari