Na današnji dan

Papa Klement XIII. – zaštitnik progonjenih isusovaca – 1769.

Prije nego je postao papom bio je biskup Padove, koja je u to doba pripadala Mletačkoj Republici, a još od 1737. godine bio je i kardinal.

Dana 02. veljače 1769. godine umro je papa Klement XIII., rođen kao Carlo della Torre di Rezzonico. Njegov pontifikat trajao je od 1758. do 1769. godine, a bio je nasljednik Benedikta XIV. te prethodnik Klementa XIV., kojeg su kardinali izabrali nakon njegove smrti. 

Carlo della Torre di Rezzonico rođen je u Veneciji 1693. godine kao plemić. Njegov otac Giambattista Rezzonico posjedovao je palaču na kanalu Grande, danas poznatu kao Ca’ Rezzonico.

Papa Klement XIII. bio je zaštitnik isusovaca u vrijeme kad su taj red nastojali istisnuti iz mnogih europskih država (Portugala, Francuske, Španjolske i drugih). Prije nego je postao papom bio je biskup Padove, koja je u to doba pripadala Mletačkoj Republici, a još od 1737. godine bio je i kardinal. Klement XIII. umro je u dobi od 75 godina, a pokopan je u veličanstvenoj Bazilici sv. Petra u Vatikanu. Podignut mu je impresivan spomenik koji je izradio znameniti kipar Antonio Canova. 


Komentari