Na današnji dan

Papa Julije II. – pokrovitelj Rafaela i Michelangela (1443.)

Dana 5. prosinca 1443. rođen je papa Julije II., jedan od najmoćnijih renesansnih papa. Rodio se u gradiću Albisoliju, smještenom na obali Sredozemnog mora, nedaleko od Genove. Njegova obitelj Della Rovere uzdigla se kad mu je stric Francesco della Rovere postao papom 1471. (uzevši ime Siksto IV.). Papi Juliju II. rođeno ime bilo je Giuliano della Rovere, a bio je sin Rafaella della Roverea, jedinog brata spomenutog pape Siksta IV. Inače, na talijanskom jeziku prezime Della Rovere doslovno znači “od hrasta”, a stablo hrasta nalazilo se i u grbu te moćne obitelji.

Biskupom i kardinalom postao je u kasnim dvadesetim godinama, a za papu je izabran 1503. godine, u dobi od 59 godina. Uzeo je ime Julije II., što je jednako njegovom krsnom imenu (u talijanskoj formi Giuliano). Inače su pape u pravilu uzimale drugačija imena od svog krsnog imena, a Julijev se izbor papinskog imena po nekima tumači i njegovom ambicioznošću koja je sličila Juliju Cezaru.

Papa Julije II. bio je sponzor mnogih znamenitih umjetnika iz razdoblja procvata renesanse. Među njegovim su zaposlenicima tako bili Donato Bramante, Michelangelo Buonarroti i Raffaello Sanzio (poznat i jednostavno kao Rafael). Julije II. bio je i prvi papa koji je nosio bradu nakon mnogih stoljeća (pustio ju je rasti u znak žalovanja zbog gubitka Bologne). Nakon devet i pol godina pontifikata papa Julije II. preminuo je u Rimu 1513. godine, u 70. godini.


Komentari