Na današnji dan

Papa Ivan IV. otkupljivao kršćane od Hrvata (642.)

Papa Ivan IV. rođen je u Dalmaciji oko 580. vjerojatno u Zadru, no dugo se smatralo da je iz Salone. U Rim je stigao početkom 7. stoljeća. Čim je umro papa Severin, izabran je najugledniji kurijalac, kardinal-đakon Ivan iz Dalmacije. Njegov je izbor podupirao i ravenski egzarh Izacije. Na papinskoj stolici bio je nepune dvije godine, a okrunjen je 24. prosinca 640. godine. Najviše se borio protiv monoteletizma – sazvao je sinodu u Rimu na kojoj osuđuje nauk monotelizma.

Njegov pontifikat pada u vrijeme prodora Slavena i Avara u Dalmaciju, pustošeći sve pred sobom. Budući da su Hrvati zarobili velik broj dalmatinskog stanovništva, papa Ivan IV. poslao je opata Martina s povećom količinom novca da ih otkupi. Na povratku u Rim pokupio je moći ranokršćanskih mučenika te uspostavio vezu Hrvata s Rimom.  

Papa Ivan IV. ostao je poznat i po tome što je dao izraditi oratorij sv. Venenacija uz Lateransku baziliku sa znamenitim mozaicima mučenika iz Dalmacije. Sačuvan je ulomak pisma Ivana IV. kralju Sasa u kojem se obara na njihov običaj da uzimaju redovnice za supruge. 

Piše: Marsela Alić


Komentari