Na današnji dan

Palau – tihooceanska država koja je nekoć bila dio Njemačkog Carstva – 1994.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Područje Palaua jedno je vrijeme pripadalo Njemačkom Carstvu, koje ga je kupilo od Španjolaca. Palau ima danas zanimljiv odnos sa SAD-om, koji se brine o obrani te države.

Dana 1. listopada 1994. godine nezavisnost je ostvarila država Palau, sastavljena od otprilike 250 otoka u Tihom oceanu. Palau pripada Mikroneziji, jednoj od triju tradicionalnih velikih tihooceanskih otočnih regija (ostale dvije su Polinezija i Melanezija). 

Glavni grad države Palau zove se Ngerulmud i nalazi se na otoku Babeldaobu, najvećem od svih otoka u toj državi. Otoke države Palau svrstava se i u Karolinsko otočje (šp. Islas Carolinas), nazvano po španjolskom kralju Karlu II. iz dinastije Habsburg. Područje Palaua jedno vrijeme pripadalo i Njemačkom Carstvu, koje ga je kupilo od Španjolaca.

Palau ima zanimljiv odnos sa SAD-om, pod čijim je mandatom nekad bio. Riječ je o tzv. slobodnoj zajednici (engl. free association) postignutoj Ugovorom o slobodnoj zajednici. Po tom ugovoru SAD se, primjerice, brine o obrani Palaua. Sličan odnos SAD ima s još dvije tihooceanske države – sa Saveznim Državama Mikronezije i s Maršalskim Otočjem.


Komentari