Na današnji dan

Pakistan – jedina muslimanska nuklearna sila – 1972.

Pakistan je nuklearni program započeo zbog napetosti u odnosima s Indijom koja je svoj program započela pet godina ranije.

Na današnji dan službeno je pokrenut program razvoja pakistanskog nuklearnog oružja. Ukoliko ne računamo Sjevernu Koreju, Pakistan je bila posljednja država u dosadašnjoj povijesti koja je uspješno razvila nuklearno oružje. Procjenjuje se da danas Pakistan raspolaže sa 100 do 120 nuklearnih glava, a njihov broj i dalje raste. Prvo uspješno testiranje izvedeno je u Pakistanu 1998. godine tj. otprilike 16 godina nakon početka razvoja nuklearnog oružja.

U doba pokretanja nuklearnog programa premijer Pakistana bio je Zulfiqar Ali Bhutto, otac kasnije poznate premijerke Benazir Bhutto. Razvoj nuklearnog oružja u Pakistanu snažno je bio povezan s odnosima te zemlje s Indijom. Naime, Indija je vlastiti nuklearni program započela još 1967. godine, u doba premijerke Indire Gandhi, a već 1974. godine izvela je prvi uspješni test nuklearnog oružja.

Pakistan je danas respektabilna nuklearna sila jer raspolaže ne samo s nuklearnim glavama, nego i s projektilima koji mogu te glave ponijeti. U novije vrijeme Pakistan je najavio čak i izgradnju podmornice s nuklearnim projektilima, koja bi omogućila izvršavanje udara čak i u slučaju da neprijatelji prethodno unište lansere na pakistanskom kopnu.


Komentari