Select your Top Menu from wp menus

20.07.

Otvoreno prvo svjetsko natjecanje Specijalnih OI (1968.)

Otvoreno prvo svjetsko natjecanje Specijalnih OI (1968.)

Dana 20. srpnja 1968. otvoreno je prvo svjetsko sportsko natjecanje Specijalnih Olimpijskih igara, namijenjeno osobama s intelektualnim teškoćama. Za osnivanje Specijalnih Olimpijskih igara zaslužna je Eunice Kennedy Shriver, sestra američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i senatora Roberta F. Kennedyja. U tragičnoj sudbini obitelji Kennedy dogodilo se da je njen stariji brat John ubijen 1963. godine, a mlađi brat Robert upravo 1968. godine, samo oko mjesec i pol dana prije otvaranja spomenutih igara.

Inače, Eunice je bila do kraja života u braku s Sargentom Shriverom, uglednim američkim političarom i aktivistom koji je bio prvi direktor organizacije Peace Corps. Zanimljivo je da je Sargent Shriver od 1968. bio američki veleposlanik u Francuskoj, a tu je visoku diplomatsku funkciju vršio i u trenutku otvaranja spomenutih igara.

Natjecanje je imalo puni naziv Međunarodne ljetne igre Specijalnih Olimpijskih igara (engl. International Special Olympics Summer Games), a održano je na stadionu Soldier Field u američkom gradu Chicagu. Namjera organizatora igara bila je pružiti priliku osobama s intelektualnim teškoćama za ostvarivanje svog potencijala, razvijanje fizičkih sposobnosti, iskazivanje hrabrost, kao i za doživljavanje radosti zbog iskustva prijateljstva. Prva natjecanja bila su razmjerno malog opsega, ali su s vremenom rasla i pretvorila se u sportske događaje s više tisuća natjecatelja. Osim ljetnih i zimskih svjetskih igara Specijalnih Olimpijskih igara djeluje i u svakodnevnom ritmu na lokalnoj razini država članica.

Facebook Comments

Vezani članci