Na današnji dan

Otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Trećem Reichu – 1936.

Eröffnung der IV. Winterolympiade. Der Führer eröffnet vom Balkon des Olympia-Hauses die IV. Winterolympiade. Links Reichsminister Dr. Frick, rechts Reichsminister Rudolf Hess.

Zimske olimpijske igre u Garmisch-Partenkirchenu osobno je otvorio Adolf Hitler.

Šestog veljače 1936. godine svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u njemačkom gradu Garmisch-Partenkirchenu. U Njemačkoj je u to vrijeme vladao Adolf Hitler kao Führer na čelu nacističkog režima, što se uvelike odrazilo na svečanostima povodom tih igara. Naime, Hitler je sa svojim suradnicima postavljen u središte pažnje na svečanosti otvorenja, čime su Igre iskorištene za nacističke propagandne ciljeve.

Napomenimo, iste su godine u kolovozu, tj. otprilike šest mjeseci kasnije u Trećem Reichu održane i Ljetne olimpijske igre, i to na lokacijama u Berlinu. To je ujedno bila i posljednja godina u kojoj su Zimske i Ljetne olimpijske igre održane u istoj državi. Predsjednik organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih igara u Garmisch-Partenkirchenu bio je Karl Ritter von Halt, kojeg je na to mjesto postavio sportski vođa Reicha (njem. Reichssportführer) Hans von Tschammer und Osten. Zimske olimpijske igre osobno je otvorio Adolf Hitler, a na svečanosti otvorenja bili su i njegov zamjenik Rudolf Hess te grof Henri de Baillet-Latour, tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. 

piše: Dražen Krajcar


Komentari