Na današnji dan

Otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu (1984.)

Osmog veljače 1984. održana je u Sarajevu svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Bile su to XIV. po redu Zimske olimpijske igre i prve koje su ikada održane u nekoj socijalističkoj državi. Organizacija je ukupno koštala 142,6 milijuna dolara.

Na svečanom otvaranju bili su predstavnici 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora – znameniti Juan Antonio Samaranch. Igre je službeno proglasio otvorenima Mika Špiljak kao predsjednik Predsjedništva SFRJ. Na stadion je olimpijsku baklju unio slovenski skijaš Ivo Čarman. Čast da zapali olimpijski plamen pripala je hrvatskoj klizačici Sandi Dubravčić.

Od medalja, zanimljivo je da je slovenski skijaš Jure Franko osvojio prvu jugoslavensku medalju na zimskim olimpijskim igrama uopće (srebro u veleslalomu). Braća blizanci Phil i Steve Mahre iz SAD-a osvojili su prvo i drugo mjesto u slalomu. Najveći broj zlatnih medalja (ukupno 9) osvojili su sportaši iz Istočne Njemačke, dok je drugi bio Sovjetski Savez. Isti je SSSR osvojio najveći ukupni broj medalja (25) nasuprot američkih samo 8.

Mnogima je u sjećanju sa sarajevskih Zimskih olimpijskih igara ostala službena maskota – poznati Vučko.


Komentari