Na današnji dan

Kod Duna – prva kavana u Zagrebu (1748.)

Dana petog travnja 1748. otvorena je u Zagrebu prva kavana, ujedno i prva u Hrvatskoj. Bilo je to doba kad se kultura pijenja kave širila europskim gradovima, a kavane su postajale i središta društvenog života. Kava je u Europu stigla u 17. stoljeću, a prvu kavanu u Zagrebu otvorio je trgovac Leopold Thunn, bila je smještena u blizini današnjeg Trga bana Josipa Jelačića.

Ne zna se njezina točna lokacija, ali se pretpostavlja da je bila u Dugoj ulici. Zvala se jednostavno Kod Duna. Nažalost, ne zna se mnogo o poslovanju prve kavane. Njen vlasnik umro je samo dvije godine nakon otvaranja.

Osim kave, kod Duna su se mogli popiti čaj i čokolada. Te kolonijalne proizvode Hrvatska je u to doba uvozila iz Nizozemske, koja je imala raširenu svjetsku trgovačku mrežu. Kava je pozitivno djelovala na razvoj intelektualne i poduzetničke misli u Europi u to doba. Ona, naime, razbuđuje i potiče moždanu djelatnost, za razliku od prije korištenog alkohola koji ju smanjuje. Postoje teorije da je korištenje kave u 18. i 19. stoljeću uvelike doprinijelo industrijskoj revoluciji i usponu Europe.


Komentari