Select your Top Menu from wp menus

29.12.

Otvorena koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (1973.)

Otvorena koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (1973.)

Dana 29. prosinca obilježava se obljetnica otvaranja koncerne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Službeno otvaranje 1973. trajalo je čak dva dana – 29. i 30. prosinca te godine, a uključivalo je besplatne izvedbe djela mnogih ondašnjih glazbenika i umjetnika. Stoga se 29.12. slavi kao Dan dvorane. Svečano otvorenje započelo je nastupom Zagrebačke filharmonije, Mješovitog zbora Opere Hrvatskog narodnog kazališta i Mješovitog zbora Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu s ulomcima iz poznatih djela hrvatskih glazbenika. Nastupila je i slavna mezzosopranistica Ruža Pospiš-Baldani, dobitnica brojnih svjetskih nagrada i jedna od najboljih interpretatorica lika Carmen. 

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog zapravo sadrži dvije dvorane – Veliku dvoranu površine 2.360 četvornih metara, s maksimalno 1.896 sjedišta – te Malu dvoranu od 360 četvornih metara i 304 sjedišta. U sklopu građevine nalazi se i veliko predvorje ukupne površine od 4.000 četvornih metara.

Dvorana je dobila naziv po slavnom Vatroslavu Lisinskom, skladatelju koji je – nažalost – prerano preminuo, u dobi od samo 34 godine. Skladao je prvu hrvatsku operu – Ljubav i zloba.

Vatroslav Lisinski – skladatelj prve hrvatske opere -1819.

Facebook Comments

Vezani članci