Na današnji dan

Otvorena Hooverova brana u SAD-u (1935.)

Dana 30. rujna 1935. otvorena je znamenita Hooverova brana u SAD-u, u to vrijeme najveća betonska konstrukcija na svijetu. Svojedobno je Hooverova brana smatrana jednim od svjetskih čuda modernog građevinarstva, a i danas predstavlja veliku turističku atrakciju. Naime, u novije doba branu posjećuje i po milijun ljudi godišnje, a prikazana je i u mnogim holivudskim filmovima (Superman, Transformeri itd.)

Hooverova brana pripada tipu betonskih lučno-gravitacijskih brana, a nalazi se na rijeci Colorado (ta rijeka protječe i kroz znameniti Grand Canyon). Zanimljivo je da se Hooverova brana nalazi točno na granici između američkih saveznih država Nevade i Arizone. Turistički potencijal Hooverovoj brani daje i činjenica da je od Las Vegasa udaljena samo tridesetak kilometara, što ju čini pogodnim mjestom za izlete iz tog grada.

Brana je izgrađena za vrijeme Velike gospodarske krize u SAD-u. Pri planiranju i gradnji brane poginulo je čak 112 ljudi, kojima je zbog toga podignut i spomenik. U nju je ugrađeno nekoliko milijuna tona betona, a njena je izgradnja otvorila mnogo radnih mjesta, što je bilo itekako dobrodošlo jer je tad vladala velika nezaposlenost). U Hooverovoj brani može se proizvoditi električna energija, a ukupna snaga instaliranih turbina iznosi 2080 megavata.

Branu je otvorio tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt. Pogled s brane i danas oduzima dah, zbog njenog smještaja u kanjonu rijeke Colorado, kao i zbog činjenice da je njena betonska konstrukcija visoka čak 221,4 metara.


Komentari