Na današnji dan

Otvorena golema nova zgrada Australskog parlamenta – 1988.

Zanimljivo je da posjetitelji imaju slobodan pristup velikom dijelu te zgrade, uključujući i travnjake koji prekrivaju krovove.

Dana 9. svibnja 1988. godine otvorena je nova zgrada Australskog parlamenta u Canberri. Riječ je o golemoj zgradi s oko 4.700 prostorija, čija je gradnja koštala više od 1,1 milijardi australskih dolara. Zgrada je velikim dijelom ukopana u brdo, a sadrži obris dvaju velikih bumenranga.

Tijekom gradnje zgrade Australskog parlamenta iskopano je čak oko milijun prostornih metara materijala. Zgradu je otvorila kraljica Elizabeta II., koja je ujedno i kraljica Australije, a ne samo Velike Britanije. Zanimljivo je da posjetitelji imaju slobodan pristup velikom dijelu te zgrade, uključujući i travnjake koji prekrivaju krovove.

Zgrada Australskog parlamenta sadrži dvoranu Donjeg doma, sa sjedalima zelenkaste boje (po uzoru na britanski parlament, ali boje sličnije listovima eukaliptusa) i dvoranu Senata sa sjedalima crvenkaste boje (također po uzoru na Westminstersku palaču u Londonu, ali boje sličnije onoj australskog tla). Na vrhu zgrade nalazi se jarbol za golemu australsku zastavu, veliku otprilike kao pola teniskog igrališta.


Komentari