Na današnji dan

Otvoren prvi filmski studio na svijetu (1893.)

Dana 1. veljače 1893. Thomas Alva Edison sagradio je studio Black Maria, koji se smatra prvim filmskim studijem u svjetskom povijesti. Radilo se o prostorijama namijenjenim stvaranju kineteskopskih filmskih traka. Kinetosokop je bio Edisonov uređaj u obliku poveće kutije, u kojem je jedan gledatelj kroz špijunku promatrao film.

Nije se, dakle, radilo o proizvodnji filma za prikazivanje na velikom ekranu (takvi su uređaji nosili naziv kinematografi). Edisonov studio Black Maria nalazio se na području američke savezne države New Jersey, oko 20 kilometara zapadno od njujorškog Manhattana. Studijo je bio mala i neugledna zgrada u kojoj nije bilo lako raditi. Imala je veliki krovni prozor jer su tadašnji filmovi zahtjevali vrlo veliku količinu svjetla. Izgrađen je tako da ga se moglo okrenuti prema suncu kad je to bilo potrebno. Edison je stanovao u blizini.

Tijekom otprilike sedam godina postojanja studija Black Maria, u njemu je snimljen cijeli niz razmjerno kratkih crno-bijelih filmova, koji su obično prikazivali neke profesionalne izvođače u svom nastupu (primjerice plesače, mađioničare, boksače i hrvače). Svi ti filmovi bili su nijemi. Edison je iskoristio brojne izvođače koji su dolazili na snimanje kako bi se slikao s njima i pojavio u što više novinskih članaka.

Piše: Boris Blažina


Komentari